Legalábbis egy időre. Ha a március végi határidőt nem is tolták ki, de a BKIK nem kezdeményez behajtási eljárást, ha valaki nem fizeti meg a hó végéig a kötelező kamarai hozzájárulást.

 

Félreérthető volt az első közlés

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is meghozta intézkedéseit a járványra és az emiatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel. Ezek egy része az ügyintézéshez kapcsolódik, valamint szünetelnek az oktatási, képzési tevékenységek is.

 

Ami minden vállalkozást érint: idén is március 31. a kötelező kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje. Ezzel kapcsolatban az első, levélben is kiküldött tájékoztatás úgy szólt:

 

“Tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre ezt a befizetési határidőt további értesítésig felfüggesztjük.”

 

A hír gyorsan terjedni kezdett a könyvelői közösségben - írja a Piac&Profit cikke. A regisztrációs díj befizetése azonban törvényi kötelezettség, elmulasztása esetén a NAV adók módjára behajthatja azt. A Magyar Közlönyben nincs nyoma annak, hogy a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvényben változás lenne, más területi kamarák honlapjaikon pedig továbbra is arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki tartsa be a március 31-i határidőt. Kérdéseinkkel ezért megkerestük a BKIK-t, akik jelzésünkre pontosították is a közlést.

 

Személyesen nem lehet fizetni

 

Eszerint első körben a Kamara a járványveszély kockázatának csökkentése miatt a személyes ügyfélszolgálat működését korlátozta. A személyes ügyfélszolgálat korlátozása miatt felfüggesztésre került a kamarai hozzájárulások személyes befizetésének lehetősége is. Értelemszerűen a gazdálkodó szervezeteknek módja van arra, hogy fizetési kötelezettségeiket banki átutalással vagy belföldi postautalványon (ezek a Kamara bejáratánál kihelyezve rendelkezésre állnak) határidőben teljesítsék.

 

…de ha valaki nem fizet időben, akkor sem indítanak behajtást
 

“Bár a kamarai hozzájárulás megfizetése törvényi kötelezettség amely időpontja jogszabályban rögzített, a Kamara, mint gazdasági érdekképviseleti szervezet, a gazdálkodó szervezetek terheinek enyhítése érdekében úgy döntött, hogy a Kormány által kihirdetett járványügyi veszélyhelyzet tartama alatt (…) a 2020. évi kamarai hozzájárulásokat nem vagy késedelmesen teljesítő vállalkozásokkal szemben a fizetések behajtása érdekében nem kezdeményez behajtási eljárást”

 

– közölte a BKIK a Piac&Profit megkeresésére. A vállalkozásoknak tehát könnyítést jelenthet a Kamara intézkedése akkor is, ha a jogszabály szintjén nem változik a határidő.

 

Fontos kiegészítés, hogy más területi kamarák honlapján egyelőre legfeljebb arra találtunk utalást, hogy a személyes ügyintézés szünetel, ám a kötelező kamarai regisztráció és a hozzájárulás befizetése átutalással működik – arról nem írnak, hogy a BKIK-hoz hasonló méltányosság életbe lépett volna. Érdemes figyelni az illetékes kamarák honlapjait, ha valaki halasztaná a befizetést.