Tisztelt Hölgyem/Uram!

  

Ezúton küldjük rendszeres heti tájékoztatónkat aktuális intézkedéseinkről, híreinkről.

  1. Rendkívül nagy az érdeklődés a GINOP 1.2.8-20 és a VEKOP 1.2.6-20 „Magyar, High-tech és Zöld” szuperkonstrukcióra
  1. június 5-én 13:00 óráig a konvergencia-régióban 2038 vállalkozás mintegy 53 milliárd forint értékben nyújtott be pályázatot a 33 milliárd forintos keretre, míg a Közép-magyarországi régióban a 18 milliárd forint keretösszegű felhívásra 23,257 milliárd forint forrásigény érkezett 917 vállalkozástól.

Tekintettel arra, hogy a vállalkozások kedvezően nyilatkoznak a felhívásokról, a többletigény ellenére sem kerül sor a pályázatok felfüggesztésére. Készek vagyunk arra, hogy a vállalkozások igényeinek felmérését követően a keretet tovább emeljük a közeljövőben. Célunk, hogy a vágyott beruházások megvalósuljanak, ezzel értéket teremtve a helyi közösségek és a nemzetgazdaság egésze számára a koronavírus-járvány utáni mielőbbi talpra állás érdekében.

Részletek: https://www.vali.ifka.hu/hu/page/palyazati-felhivasok

  1. Június 15-től lehet jelentkezni a Zöld Nemzeti Bajnokok (GINOP 1.2.11-20) keretében előminősítésre az IFKA oldalán

 

A kormány kiemelt célja a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltást segítő fejlesztéseinek támogatása. A nem térítendő támogatás mértéke cégenként 20-100 millió forint, várhatóan 50 százalékos támogatási intenzitás mellett. A felhívásra a jelenlegi tervek szerint a következő témák mentén nyújthatók majd be pályázatok: 1) Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgáló hazai gyártók erősítése; 2) Egyszer használatos műanyag termékek kiváltása; 3) Vízfelhasználás hatékonyságának növelése; 4) Elektromobilitáshoz kapcsolódó hazai gyártók erősítése; 5) Másodlagos forrásból származó alapanyagot felhasználó gyártók támogatása.

A Zöld Nemzeti Bajnokok (GINOP 1.2.11-20) felhívás keretében jelenleg 3,85 milliárd forint forrás áll a vállalkozások rendelkezésére, ugyanakkor készen állunk arra, hogy a keretösszeget a vállalkozások igényeinek felmérését követően tovább emeljük. 

További információk a https://vali.ifka.hu/hu/page/palyazati-felhivasok menüpontban lesznek elérhetőek.

  1. Folyamatos a jelentkezés a Magyar Multi Program minősített szakértői pooljába

A Magyar Multi Program szakértői szolgáltatóinak körébe olyan, többéves szakmai tapasztalattal rendelkező, elismert szakértői szolgáltatást nyújtó vállalkozások jelentkezését várjuk, amelyek négy területen – (1) műszaki, termék- és szolgáltatásfejlesztés, (2) marketing márka- és arculatépítés, (3) vállalati folyamat és humán erőforrás fejlesztés, továbbá (4) stratégiai és pénzügyi tanácsadás – biztosítsanak szolgáltatást a mikro-, kis- és középvállalkozások számára céljaik eléréséhez. A minősített szakértői rendszerben szereplő szakértők szolgáltatásainak igénybevételéhez több támogatási program, így a Magyar Multi Program is vissza nem térítendő forrást biztosít.

További részletek: https://mmp.ifka.hu/szakertoi-portal/

  1. Egyetértésben a vállalkozásokkal a magyar vállalkozásokban való külföldi tulajdonszerzés miniszteri engedélyhez kötését illetően

A koronavírus okozta gazdasági helyzet egyes vállalkozásoknak kihívást, míg másoknak lehetőséget jelent.  A szakpolitika a külföldi tulajdonszerzés bejelentéshez kötésével azt kívánja elkerülni, hogy a külföldi tőkeerős vállalkozások, kihasználva a válság miatt felmerült nehézségeket, nyomás alá helyezzenek vagy ellehetetlenítsenek magyar cégeket, hogy végül kedvező áron felvásárolhassák azokat. Az elmúlt hét egyeztetései alapján a vállalkozások és az érdekképviseleti szervezetek értik és támogatják a kormány célkitűzéseit.

A magyarországi székhelyű gazdasági társaságok gazdasági célú védelméhez szükséges intézkedéseket tartalmazó (227/2020. sz.) kormányrendelet célja a stratégiai szektorokban működő magyar vállalkozások ellenséges külföldi felvásárlásokkal szembeni védelme. A rendelet a nemzetközi jó-gyakorlatok vizsgálata alapján született. A magyar szabályozás szinte teljesen megfelel az olasz szabályozásnak, de hasonló szabályozást alkalmaz többek között Németország, Lengyelország, Franciaország, Spanyolország és Finnország is.

A rendelet alapján eltérő szabályok vonatkoznak az EU-s, illetve az EU-n kívüli magánszemélyek és jogi személyek magyarországi tulajdonszerzésére. Amennyiben az Európai Unión, illetve az Európai Gazdasági Térségen kívül bejegyzett jogi személy, vagy ezen országok állampolgára szerez közvetlenül vagy közvetve (akár egy EU-ban vagy EGT-ben bejegyzett jogi személyen keresztül, amelyben többségi befolyással rendelkezik) tulajdont hazai gazdasági társaságban, az alábbi esetekben kell bejelentést tennie:

  • ·         legalább 10% tulajdonrész-szerzés esetén, amennyiben a tulajdonrész értéke eléri a 350 millió forintot,
  • ·         többségi tulajdonszerzés esetén,
  • ·         amennyiben a külföldi befektető tulajdonrésze átlépi a 15, 20 vagy 50 százalékot,
  • ·         amennyiben az összes külföldi befektető tulajdonrésze átlépi a 25 százalékot.

Amennyiben a tulajdonrészt szerző vállalkozás végső tulajdonosa az EU-n, illetve az EGT-n belül bejegyzett vállalat, akkor csak többségi tulajdonszerzés esetén jelentkezik bejelentési kötelezettség.

  1. Rendszeres heti tájékoztatás a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásáról

  

A Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásának aktuális állapotáról, az adott hét legfontosabb intézkedéseiről, illetve az aktuális kamarai visszajelzésekről Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár tart sajtótájékoztatót 2020. május 25-től minden hétfőn az ITM Sajtótermében. A következő tájékoztató időpontja 2020. június 8.

***

Munkájukhoz további sok erőt kívánva, üdvözlettel:

Kepe Nóra

politikai főtanácsadó

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért Felelős Államtitkári Kabinet

1055 Budapest, Honvéd utca 13-15.

Postacím: 1440 Budapest, Pf. 1.

Web: www.kormany.hu